Alegerea bijuteriilor potrivite copiilor nu reprezinta un aspect care poate fi neglijat, iar alegerea lor nu e simplă. Copiii nu pot purta orice. În afară de dimensiuni și modul de concepere, contează foarte mult materialul din care sunt fabricate bijuteriile, există și bijuterii realizate din materiale cu un mare potențial alergen pentru cei mici. Nu este de neglijat nici design-ul deoarece există bijuterii periculoase pentru cei mici. ( sistemul de prindere al pieselor mici nu e sigur, iar acestea pot fi înghițite..)
În ceea ce privește materialele din care sunt confecționate, în categoria bijuteriilor sigure intră cele realizate din aur și argint, acestea rar predispun la alergii. Și despre aur se spune că cel de 18 K este cel mai recomandat. Despre aurul alb, cât și despre cel galben de 9 și 14 K se spune că ar conține un aliaj care nu este recomandat celor mici.
De asemeni, chiar dacă sunt frumoase, trebuie evitate cu strictețe bijuteriile care conțin materiale toxice. Sunt toxice bijuteriile care contin metale grele, precum nichelul, bariul, cadmiul și cromul, care pot fi întâlnite în compoziția unor bijuterii.

Un alt aspect important îl reprezintă dimensiunea! Înainte de a face achiziții, e important să realizăm câteva măsurători simple - de exemplu, măsurând încheietura mâinii, dacă suntem în căutarea unei brățări. Cu o riglă apropiată de ureche ne dăm seama ce lungime este neceresară pentru cercei, pentru a fi în concordantă cu fizionomia.

Pentru brătări, se înconjoară încheietura cu o bucată de ață mai groasă, sau cu o panglică, pe care o suprapunem, după ce măsurăm, peste o riglă și astfel putem avea o estimare în centimetri. La măsurători se lasă o lejeritate 1-2 cm în momentul achiziției bijuteriei, ca să nu alegem o brățară prea fixă. Sau putem opta pentru brătari reglabile, care au un exces de lănțișor, sau pentru brătări cu zăluțe. Tot cu o ață sau panglică putem estima și dimensiunea lănțișoarelor. Și dacă tot am vorbit despre ele, credem că lănțișoarele și pandantele nu sunt recomandate copiilor foarte mici. Putem amâna achiziționarea lor după vârsta de 2-3 ani. Sau dacă le-am primit cadou, le păstrăm până când copiii vor avea vârsta optimă, pentru a nu trage de ele.

În cazul cerceilor, pentru bebeluși este recomandat sistemul de inchidere cu tortițe închise, model franțuzesc.
Tortițele închise (latch back) sunt cele mai recomandate deoarece sunt aproape invizibile (ascunse în spatele lobului urechii) și nu pot fi deschise cu ușurință. Cerceiii cu tortițe Lever back și cei cu șurub sunt recomandați pentru vârste mai mari.
La brățări este de preferat să evităm închiderile magnetice și să optăm pentru o închidere clasică și sigură, lucru valabil și în cazul lănțișoarelor.

Despre alegerea modelelor, desigur că fetițele sunt cele mai norocoase,( pe site-ul nostru www.annesbijoux.ro gasiți multe modele frumoase ) pentru băieți putem opta doar pentru pentru brătări și lănțișoare.