Pentru că am fost întrebați de ce se plachează bijuteriile cu rodiu, ne-am gândit să detaliem ce înseamnă și care este scopul placării bijuteriilor din argint. Rodiul este un metal rar, unul dintre cele mai scumpe metale din lume ( de șase ori mai scump decât aurul ), de culoare argintie, dur, comparativ cu argintul, din familia platinei. Este folosit în placarea bijuteriilor din argint ( sau aur ) pentru un plus de strălucire, mai mult decât atât, argintul fiind un metal destul de moale, rodiul îi conferă o mai mare rezistență ( 6 pe scala Mohs, de la 2.5 ), bijuteriile devin mai atractive, mai rezistente la zgârieturi și nu se înnegresc la fel de repede ca cele neplacate. Bijuteriile placate cu rodiu sunt hipoalergenice, deoarece acesta nu conține nichel.
Dar, desigur, cum sunt persoane care fac alergii atunci când poartă bijuterii din argint, sau aur, pot fi persoane care pot fi alergice și la rodiu, din acest motiv recomandăm un test.
Procedura de placare, deși este doar într-un strat de suprafață, este destul de performantă. Stratul de rodiu este aplicat să reziste în timp, pentru perioade îndelungate, dar modul în care acesta rezistă depinde foarte mult și de cum sunt folosite bijuteriile ( trebuiesc ferite de lovituri, acizi ) și de mediul în care sunt depozitate.
Și pentru că mulți dintre noi suntem obișnuiți să verificăm rapid bijuteriile din argint pe o coală albă de hârtie, sau ștergându-le ferm cu un prosop alb de bumbac, să stiți că bijuteriile din argint placate cu rodiu nu vor lăsa acele urme negre, asemănătoare celor făcute de creion.
Și chiar dacă noi afirmăm că bijuteriile din argint rodiat sunt mai elegante, totul ține de gust, în final bijuteriile ne aleg pe noi și nu noi pe ele.