bratara argint annesbijoux chihlimbar

Este o gema de natura organica, mai exact rasina fosila a unor pini preistorici . Numele chihlimbarului are origine persana , Kiahruba, i se mai spune succin sau ambra. Chihlimbarul este casant, foarte usor si are niste nuante minunate, de la galben miere, la galben ceara, galben brun, rosu, rosu-brun, brun-verde, verde, verde-negru, pana la negru.

Au fost gasite amulete si margele din chihlimbar datand din Paleolitic . Vestitul poet Ovidiu scria in " Metamorfoze " ca ar proveni din lacrimile varsate de Helenide, fiica lui Helios, zeul Soarelui, surghiunita in Infern din mania lui Zeus. Romanul naturalist Pliniu spunea ca apara de gusa si absoarbe apa din tesuturi. Arabii il foloseau in forma de pudra imbotriva furunculelor, sau in timpul lesinului. Grecii antici, credeau ca ii apara pe cei care o poarta de reumatism si pisata in amestec cu ulei, de multe alte boli. In medicina populara se atarna la gat in timpul crizelor de astm sau colici, sau se ardea in timpul nasterii pentru ca fumul sa usureze durerile.

Are efecte benefice in tratarea afectiunilor oculare, ale plamanilor, stomacului si vezicii urinare. Piatra se descarca in apa calduta si se incarca pentru scurt timp la soare.

Se gaseste pe litoralul Marii Baltice, Germania, in China, Japonia, Mexic, Sicilia, Polonia, Rusia, Republica Dominicana ( renumita pentru chihlimbarul cu tente albastre )....  Se gaseste si in Romania, este denumit rumanit. Cel mai pretios este cel din Marea Baltica, se gaseste pe o arie de 2000 de km lungime si 500 km latime, de unde se extrage de secole, uneori in bucati de pana la 10 kg.

Dintre toate lucrarile in chihlimbar, celebra este Camera de Chihlimbar, executata in Prusia ( 1701-1709 ), daruita Tarului Petru I, al Rusiei, in 1716.

Chihlimbarul se prelucreaza caboson, in forma de margele, sau alte obiecte si foarte rar fatetat.  Protejeaza in mod special nativii zodiei Leu.

Se recomanda sa fie ferit de caldura, flacara, abraziune, acizi, alcool, transpiratie si lumina directa a soarelui, care provoaca imbatranirea si pierderea luciului. Se curata doar cu apa si un pic de sapun.

Pe site-ul Anne's Bijoux gasiti multe bijuterii frumoase cu chihlimbar, va asteptam sa ne vizitati ! :) Si daca va plac articolele noastre va asteptam sa ne spuneti parerea.